trufe-diamantele negre
Desprinse parca dintr-o alta lume, aromele fascinante ale acestor delicatese vor da un plus de gust meselor dumneavoastra oferind o atmosfera speciala, asemeni unui festin regesc.
Trufele cresc preponderent în pădure, în sol, sub straturi groase de frunze moarte, la o adâncime cuprinsă între 5-40 cm, dar pot fi găsite și până la 50 cm adâncime.
Trufele sau cum ne place noua sa le spunem „diamantele negre” sunt cele mai deosebite, cele mai rafnite si cele mai scumpe delicatese naturale. Acestea sunt ciuperci subterane cu valoare nutritiva mai mare decat a oricarei alte plante sau ciuperci. Abunda de proteine si saruri minerale precum si de acizi organici, grasimi si hidrati de carbon.
Trufele apar primăvara - vara în aprilie-iunie, și toamna - iarna în septembrie-decembrie.
Trufele produc un alcool volatil al cărui parfum de muscat acționează ca un hormon sexual și a cărui formulă chimică este asemănătoare cu cea a testosteronului. Speciile de trufe identificate pe teritoriul tarii, care prezinta interes comercial si culinar.
Trufele negre de iarnă sunt disponibile de la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, în funcție de condițiile climatice din regiune. Interiorul trufei este pătruns de vene maro închis până la negru pe măsură ce sezonul avansează. Aceste trufe au o aromă unică, bogată, complexă, intensă de ciocolată și o aromă greu de uitat. Perioada: noiembrie-martie.
Forma rotunda, miros mai profund, la exterior de culoare inchisa, iar in interior culoare maro-rosiatic sau ciocolatiu cu aspect de marmura. Prin secţionare observăm diferenţa de culoare dintre Tuber Aestivum şi Uncinatum dar aroma este foarte diferită, mai puternică la Uncinatum. Periada: septembrie-decembrie.
Se mai numește și regina trufelor. Este cea mai valoroasa trufa datorita aromei si proprietatilor sale. De asemenea, crește doar în anumite zone pentru o perioadă scurtă de timp și este greu de găsit și de recoltat din cauza adâncimii la care crește. Este o trufa deosebita, foarte sensibila, coaja ei nefiind la fel de groasa ca celelalte tipuri de trufe. Are un miros intens si o culoare maro crem la exterior si alb-roscat la interior. Perioada: noiembrie-ianuarie.
Truficultura
Cea mai mare plantație de trufe se află în Spania, la Naveleno, în provincia Soria. Sunt plantați acolo, pe o suprafață de 600 de hectare de teren, 330.000 de puieți micorizați cu trufe.
Pe plan mondial, cererea de trufe este în continuă creștere, în timp ce oferta scade, datorită recoltării ce aduce rezultate variabile. Din acest motiv, cercetătorii francezi sunt în căutarea unor metode de clonare a trufelor negre.
Exploatarea trufei se dezvoltă și în România unde au fost făcute câteva invesții în culturi de trufe, această activitate devenind în timp o afacere tot mai profitabilă. Trufa din România are un gust calitativ superior celei recoltate din alte țări, cea mai mare parte a recoltelor de trufe din România exportându-se în Italia.
Speciile de trufe identificate pe teritoriul tarii, care prezinta interes comercial si culinar.
Trufa neagra
Trufa alba
Conservarea Trufelor
Inainte de a folosi trufele proaspete, ele trebuie spalate sub jet de apa cu o periuta pentru a indeparta urmele de pamant. Va recomandam sa spalati doar cantitatea de trufe pe care urmeaza sa o folositi deoarece, odata spalate acestea se deterioreaza mai repede.
Trufele emană continuu aroma, până la epuizare. Iar expunerea la aer nu face altceva decât să grăbească procesul. În același timp, natural, trufele se deshidratează. Așa că, trebuie să le oferi îngrijire specială, ca să reziste cât mai mult. Cât mai mult, însemnând că pot fi depozitate proaspete până la 10 zile.
Trufele congelate intregi, in schimb, sunt feliate sau rase peste felurile de mancare fara a fi dezghetate in prealabil. Perioada de viata a trufei depinde de maturitatea acesteia la momentul cumpararii, ea variind intre 7-12 zile.
Poți să ții peste noapte în frigider, lângă trufe, alimentele pe care vrei să le folosești în preparate. Totul într-un recipient etanș din stricla sau ceramică. Vor împrumuta aroma și gustul va fi astfel mai intens..
Te invităm să ne contactezi prin formularul alăturat. Primim întrebări, recomandări și propuneri de colaborare. Îți vom răspunde cât mai rapid.